Borulni fognak idén az erőviszonyok

Még nincs konkrét menetrend, de már megvan a Divízió I. és a Divízió II. sorsolása, ami kiélezett párharcokat ígér ősszel. Viszont sok változás történt, a két osztály mezőnye teljesen átalakult. Mint ismert, a Hungarian Football League (HFL) idén elmarad, hiszen a két budapesti gárda, a Cowbells és a Wolves is úgy döntött, hogy nem vállalja a részvételt a legmagasabb osztályban, ami alaposan felforgatta a többi divíziót és a többi csapat terveit. Így a Győr Sharks, valamint a Miskolc Steelers is elhatározta, hogy az őszre élvonallá avanzsált másodosztályban indul. A Fehérvár Enthroners viszont nem vesz részt az alsóbb liga küzdelmeiben, néhány játékosa a DAK Acél Gorillaznál lép majd pályára. A tavalyi mezőnyből maradt még a címvédő NBA Crushers, a Nyíregyháza Tigers, valamint a DEAC Gladiators. A másodosztályban viszont minimális változás történt. Az Eger Heroes úgy döntött, hogy a Divízió II-ben indul, így nem lesz másodikszámú alakulata. A Kaposvár Hornets végül nem adott be nevezést, míg a Budapest Eagles az utolsó pillanatban visszalépett a másodosztály küzdelmeitől.

Horváth Péter, a Szövetség operatív vezetője szerint erre a kivételes őszi idényre teljesen átrajzolódtak az erőviszonyok azzal, hogy nem lesz HFL. Beszélt többek között még az idei lebonyolításról is és koronavírus-járvány esetleges második hullámáról is.

Fotók: Atiboyphoto, Szabó Péter, Szolnoki Annamária, Vágvölgyi Bálint, Zsila Sándor

Magyar Amerikai Futball Szövetség: Mennyivel volt nehezebb összeállítani az őszi bajnokság lebonyolítását, mint az eredeti tavasziét?
Horváth Péter: Sokkal nehezebb. Ugye tavasszal márciustól júliusig zajlik a bajnokság, most augusztus közepétől november végéig, így kevesebb időnk van ezek mellett pedig még a junior bajnokságoknak is hagynunk kell időt és helyet. Ezért kevesebb alapszakaszi meccseket tudtunk bezsúfolni. Divízió I-ben nyolc, míg Divízió II-ben tíz csapat van. Mind a két osztályban négy mérkőzéses alapszakasz került kialakításra. Sikerült optimalizálni a megteendő kilométereket, és így nem lesz gond ebből.

44221420_2352265991480729_5882616422416252928_o

MAFSZ: Hogyan alakulnak át így az erőviszonyok?
HP: Most nem tudnék erősorrendet felállítani. Így, hogy a HFL-játékosok egy része tud Divízió 1-ben és II-ben is indulni mindkét osztály fel fog borulni. Az idei egy kivételes szezon lesz, nem lehet megsaccolni az alakulást.

MAFSZ: A HFL idén ugye elmarad, több csapat pedig a Divízió I-ben indul. Van olyan gárda, amely HFL-játékosokkal erősödik. Mennyire igazságos ez azokkal a csapatokkal szemben, akik máshogy tervezték az idényt?
HP: Nyilván az lett volna az ideális, hogy aki HFL-kerettel rendelkezik a kiemelt osztályban indulhasson. Mint Szövetség nem tudjuk meghatározni azt, hogy ha egy játékosnak nincs csapata, akkor ne játszhasson a Divízió I-ben, illetve II-ben csak azért, mert ő idáig a HFL-ben játszott. Elvenni a játékjogát egy játékosnak, azért mert alacsonyabb osztályban focizik nem lehet. Szerintem minden Divízió I-es és II-es csapat fog HFL-es megkeresést kapni.

60777674_2539884429379840_980862151201652736_o

MAFSZ: Végeztek egy felmérést is a csapatok körében. Ez mit tartalmazott?
HP: Nagy nehézséget okozott számunkra, hogy nem tudtunk találkozni a csapatok képviselőivel, mivel tiltotta a törvény, és védeni kellett az embereknek épségét. Szerettünk volna alapból három bajnokságot elindítani. A felmérésnek az is a része volt, hogy egyes HFL klubok visszalépését követően a másodosztályú gárdák közül van-e valaki, aki fel szeretne lépni. De nem jelentkeztek. Így mondhatni, egy kényszermegoldás szülte a bajnokságot. Ezért is egy speciális év az idei.

MAFSZ: Érvényben lesz ősszel a feljutási lehetőség?
HP: Idén nincs kiesés és feljutás. A HFL meghívásos rendszer. Ha olyan csapat nyeri meg a Divízió I-et, aki ezt még nem tette meg, de lát benne az elnökség potenciált, akkor az adott együttest meghívhatják az elitliga 2021-es szezonjába.

crushers_heroes-8827

MAFSZ: Sok hír szól arról, hogy ősszel jön a koronavírus második hulláma. Számítanak-e erre, illetve mennyiben befolyásolná ez a szervezést?
HP: Sokat beszélgettünk erről az elnökséggel. Egyelőre kétes információink vannak arról, hogy lesz-e második hullám vagy sem, hiszen nincs konkrét tanulmány, erről. Ezzel nem tudunk kalkulálni. Ezért próbáltunk olyan versenynaptárat kialakítani, amiben hamarabb véget ér az alapszakasznak. Ez ugye november első hétvégéje. A november 28-29-i hétvégén lennének majd a döntők. A finálék és az elődöntők között lenne három hét. Ha esetleg lenne egy második hullám, akkor viszont le tudjuk rövidíteni így a rájátszást. Viszont remélem, hogy nem lesz ilyen és nem avatkozik bele vírus a rendszerbe.

DSC_0919

MAFSZ: És az utánpótlás bajnokságok lebonyolításáról mit lehet tudni?
HP: A csapatoknál az utánpótlás bajnokságokkal kapcsolatban is kikértük csapataink véleményét, a tárgyalások a napokban is zajlanak. U19-ben nagypályás, négymeccses alapszakasz lesz. Az ennél fiatalabb korosztályoknál pedig kupanapos lebonyolítást tervezünk. Két-három kupanapot tervezünk. A Szövetség próbál segíteni azzal, hogy mentők költségére 70 ezer forintos támogatást ad a szervezőknek, amit a kupanapok részvételi díjából kíván finanszírozni.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Maker’s Mark

2021-RE HALASZTVA

CSAPAT GY V SZP KP

 utolsó frissítés: 2020.06.20.

HFL_2_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

DIVÍZIÓ I

CSAPAT GY V SZP KP

 utolsó frissítés 2021.01.15.

DIV1_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

Divízió II.

CSAPAT GY V SZP KP
KELET
NYUGAT

utolsó frissítés 2020.11.09.

DIV2_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

 

Junior U19

Csapat GY V SZP KP

utolsó frissítés: 2021.01.15.

U19_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

Serdülő U17

Csapat                                    GY                  V                    SZP                   KP

utolsó frissítés: 2021.01.15.

U17_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

Gyermek U15

Csapat GY V SZP KP

Utolsó frissítés: 2021.01.15

U15_Rajztábla 1

thumbnail_gomb_archiv

Támogatók

fehérvár címer

cellectnvsz logó

Média támogatók

digisport logonemzeti sport fuzovel
Photo:in-visible
MAFSZ_photopium_logo